Cibonin toranj – kolika je briga grada Zagreba za ovu turističku znamenitost?

Prema nekim istraživanjima najpoznatiji turistički landmark grada Zagreba je Cibonin toranj (danas sjedište Agrokora d.d.). Sama definicija pojma landmark, označava prirodnu ili umjetnu znamenitost nekog krajolika koja se izdvaja od ostalog okruženja i vidljiva je s veće udaljenosti. S obzirom da Zagreb obiluje zanimljivim i prepoznatljivim simbolima (crkva Sv. Marka, Katedrala, HNK, Umjetnički paviljon na trgu kralja Tomislava i slično), ovakvo priznanje od samih turista ima veliku vrijednost za toranj kao i za grad Zagreb.

Ankica Mamić, smeće oko cibone
Foto: Ankica Mamić

Zbog svih informacijskih izazova i prilika u kojima živimo i radimo, danas se više no ikad ulaže u istraživanje i razvoj menadžmenta turističke destinacije koji ima za cilj ponuditi na tržištu destinaciju i stvoriti njenu dodatnu vrijednost. Iz tog aspekta, vrlo je bitno znati nekoliko čimbenika kako bi se moglo upravljati destinacijom, a između ostaloga to je i slika krajolika znamenitosti.

Ako uzmemo Cibonin toranj kao prepoznatljivu i jednu od najpopularnijih turističkih znamenitosti, dolazimo do pitanja – zaslužuje li jedna takva zagrebačka znamenitost bolje i ljepše prilaze? Nažalost, svojim neurednom okolinom Cibonin toranj može zadržati svoju atraktivnost samo iz daljine. Vlasnik tog dijela je grad Zagreb, kojem očito ništa ne znači niti predstavlja turistički status Ciboninog tornja pa sukladno tome ne poduzima apsolutno ništa kako bi se taj prostor malo uredio i obogatio sadržajem. Time bi turisti možda i htjeli doći do te znamenitosti koja se njima sviđa i smatraju je jednom od glavnih simbola grada Zagreba. Ovako sve ostaje na tome da Cibonin toranj promatraju dalekozorom iz sigurne udaljenosti jer su neugodan miris i smeće definitivno sramota o kojoj nitko ne vodi računa, pa time nitko od turista niti ne želi biti blizu Ciboninog tornja.

Ankica Mamić, okoliš oko Cibone

Foto: Ankica Mamić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s