Zašto nitko nakon HRT-ove emisije „Otvoreno“ nije shvatio važnost istraživanja javnog mnijenja?

Istraživanje javnog mnijenja ima potencijalno veliku važnost jer se njime želi i može opisati trenutno raspoloženje birača s namjerom da se predvidi njihovo izborno ponašanje. Upravo zato, sinoćnja emisija HRT-a „Otvoreno“ imala je za cilj približiti i objasniti funkcioniranje tih istraživanja.

Nažalost, navedenu emisiju bilo je otužno gledati iz dva razloga:

  1. Razina diskursa je toliko bila niska da je bilo nemoguće shvatiti što tko misli i govori
  2. Vlasnici agencija za istraživanje javnog mnijenja očito su podijeljeni na lijeve i desne što je utjecalo na neartikuliranu i nejasnu raspravu

Biti informiran je preduvjet za sudjelovanje u glasovanju prilikom izbora. Mediji (u ovom slučaju HRT) imaju veliku moć, a njihova osnova zadaća je informirati javnost o određenim političkim procesima i događajima.  Načinom na koji urednici biraju teme, goste i sugovornike u emisijama mogu bitno utjecati na oblikovanje javnog mnijenja u okviru određene teme. Kada bi mediji obavljali svoju dužnost onako kako se od njih očekuje, možda bi se zaustavio trend u kojem birači uvijek glasaju protiv (umjesto za) ili da birači zbog nedovoljne informiranosti uvijek glasaju za iste političare ili političke stranke. Stoga se postavlja pitanje – kolika je odgovornost medija u prenošenju relevantnih informacija biračima kako bi se eventualno promijenilo njihovo političko ponašanje odnosno kako bi birači mogli dobiti što više relevantnih informacija na temelju kojih bi mogli donijeti određene političke odluke?

Vrlo važno je tu spomenuti teoriju agenda setting koja kaže “…press may not be successful in telling people what to think, but it is stunningly successful in telling its readers what to think about.” Bernard Cohen (The Press and the Foreign Policy, 1963)

Angeda setting u medijima Ankica mamić
Fotografija preuzeta sa lessionbucket.com

Svoje mišljenje o postavljanju agende u medijima podijelio je i Lord Tim Bell koji je povodom nedavnih izbora u Velikoj Britaniji izjavio: „The Labour Party fell for the ludicrous myth that social media has taken over. Newspapers still have a real influence. They set the agenda and social media follows.“ Time je htio reći da tradicionalni mediji i dalje postavljaju teme o kojima će se govoriti te se upravo tu može povući paralela s javnom televizijom kao što je HRT.

Još jedan od razloga zbog kojih je bilo tragično gledati sinoćnju emisiju je sveukupna atmosfera emisije koja je bila neartikulirana, nedostajalo je jasnih činjenica i relevantnih informacija te je sve to dovelo do toga da smo i mi koji se bavimo odnosima s javnošću teško mogli razumjeti temu emisije. Takav sadržaj emisije naveo me na sljedeće razmišljanje – ako atmosferu emisije gledamo kroz teoriju agende setting, zanimljivo bi bilo čuti zaključke opće javnosti nakon emisije – ovisno pripadaju li desnoj ili lijevoj političkoj opciji :))
Upravo ta opća javnost predstavlja veliki dio birača koji imaju više ili manje znanja o tome kako funkcioniraju istraživanja javnog mnijenja i zašto su važna takva istraživanja, što je apsolutno bitno prilikom svih političkih procesa u Hrvatskoj.

Ono što je također bilo je vrlo naporno za gledati je bila podijeljenost među gostima emisije. Jasno je da uvijek dobro imati pro et contra sugovornike kako bi rasprava bila na određenoj razini, te kako bismo čuli različite stavove. Javna televizija (kao što je HRT) trebala bi imati emisije koje će obrađivati teme na način da jasno, nedvosmisleno i točno objasne određene procese i događaje. Javnu televiziju (HRT) između ostaloga plaćaju svi gledatelji pa bi stoga odnos HRT-a prema gledateljima trebao biti pažljiviji i omogućiti im da budu dio emisije, nakon koje će ipak biti u mogućnosti donijeti određene relevantne zaključke.

Jedini zaključak koji smo sinoć mogli imati je kako HRT nije uspio približiti temu gledateljima te kako su gosti podijeljeni na lijeve i desne čime se unijelo još više nejasnoća oko teme. Važnosti postojanja istraživanja javnog mnijenja i učinak takvih istraživanja pao u drugi plan cijele emisije.

4 misli o “Zašto nitko nakon HRT-ove emisije „Otvoreno“ nije shvatio važnost istraživanja javnog mnijenja?

  1. evo, posto smatrate da je potrebno dati priliku posmatracima da se izjasne, odlucio sam postaviti jednu konstataciju. Clanak vam je u redu i sve OK, ali se u stvarnosti ne ponasate po pravilima i filozofiji koju iznosite. Sposobni ste dovoljno u predstavljanju teorije i agende, samo mi je nejasno , kako se ne osudjujete napisati jedan clanak o kontrolorima tih predlagaca agendi i da li su oni demokrati u opcem svijetonazoru ?! Za mene je ovoj vlasti, koja je pod osjecajem krivnje za opci kaos, jeko vazno da vas preko POA i SOA pokusa uvuci u njihovu igru koja im odgovara…a to je napraviti sto vise nereda, jer oni su eksperti u profitu iz slicnih situacija. Primjecujem u clanku da je novinarki jedan od idola Bernard Cohen. Lijepo. Samo bih joj mogao dati do znanja da i kod nas u Hrvatskoj postoji familija Cohen, pa nije potreba izdavati misljenja na engleskom. Svi ti Coheni mogu filozofirati sta zele, ali nek bude jasno: Rockefelleri su ti koji su vladali i vladati ce.(uzalud njegovo djelo “Triumph of numbers”). Uzalud : “telling people what to think, and what to think about”…dosao je kraj to the left-people, jer su se pojeli svojom odvratnoscu prema samima sebi.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s