Kulturni sektor je u krizi! PR stručnjaci mogu pomoći!

Nedavno smo imali prilike čitati izvješća koja je objavila državna revizija, a vezana su za analizu poslovanja Ministarstva kulture RH i svih objekata koji djeluju unutar kulturnog sektora. Osim analize poslovanja, izvješće je sadržavalo i vjerodostojnost financijskih izvješća, prihode i rashode, korištenje proračunskih sredstava te izradu poslovnih planova.

Glavni zaključak je kako objekti u kulturi (kazališta, muzeji, kina i slično) nemaju planiranu i dugoročnu strategiju svojih aktivnosti kako bi povećali svoje prihode, dok je drugi problem kako nikoga (osim revizora) ne brine kojim novcima se uzdržavaju navedene ustanove i svi zaposlenici, odnosno daju li se novci kulturnim ustanovama tek toliko da bi postojale kao prvi stup nacionalne kulture i kulturnog identiteta. Povezano s time, nitko se nije ni zapitao kako se novci troše te koliko svaki objekt u kulturi zarađuje vlastitih prihoda na temelju svojih aktivnosti.

Obzirom da je kultura jedan od bitnih elemenata identifikacije svake države (način života svakog naroda), vrlo je tužno čitati ovakvo izvješće državne revizije. Još tužnije je što nitko nije reagirao na vrijeme i što se nisu predložile određene aktivnosti koje bi se odnosile na svaki objekt u kulturi, a čije bi provođenje i djelotvornost nadziralo Ministarstvo kulture RH. Iako se nije reagiralo na vrijeme, još uvijek postoji šansa da se kulturni sektor u Hrvatskog izvede na pravi put koji će dati važnost nacionalnoj prepoznatljivosti kulturnih objekata i svih kulturnih događanja kao i mogućnost povezivanja kulture s ekonomskim sektorom gdje će kultura (ne zadirući u stvaralaštvo i umjetnički izričaj svakog umjetnika) omogućiti prodaju svih događanja, predstava, filmova i tako dalje.

Agencije koje se bave komunikacijskim menadžmentom, poput IM&C agencije, imaju u tom području puno toga za reći, ali ne samo to, već i dosta toga za učiniti. Kao što smo već rekli, glavni problem objekata u kulturi je taj što nema nadzora nad protokom novca, međutim kako bi se to omogućilo potrebno je priču vratiti na početak, na prvo poglavlje koje glasi „Koliko su Hrvati zainteresirani za događaje u kulturi?“. Upravitelji i umjetnici trebaju imati savjetnike koji će im pomoći u strateškom planiranju aktivnosti, odnosno onog savjetnika koji će im omogućiti da umjetničke i stvaralačke ideje imaju ekonomsku vrijednost, a ekonomska vrijednost uglavnom ovisi o prodaji ulaznica, što dovodi do toga kako svi objekti u kulturi svojim aktivnostima moraju zainteresirati javnost. Posjetiteljima se mora ponuditi im upravo „ono nešto“ za što spremni dati novce, prepoznati važnost i vrijednost tog umjetničkog djela i opet se vratiti jer na kraju krajeva cilj komunikacijskog menadžmenta nije samo „prodati“ umjetnički sadržaj već kroz dodatnu vrijednost omogućiti da se svaki posjetitelj ponovno vrati.

Jedna misao o “Kulturni sektor je u krizi! PR stručnjaci mogu pomoći!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s