Javno ili privatno? Sve je to isto?

Nedavno smo u emisiji „Otvoreno“ na HRT-u imali prilike čuti i vidjeti kolika je podijeljenost na lijeve i desne među stručnjacima kojima se bave istraživanjem javnog mnijenja i kako se upravo ta podijeljenost potencijalno prenosi i na rezultate koje prezentiraju stručnjaci iz tih agencija.

Nekoliko dana kasnije čitamo novi slučaj, ovaj put u režiji Promocije Plus, agencije za istraživanje javnog mnijenja koja se bavi i poslovima odnosa s javnošću (?!?!) kojoj je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Drago Lovrić omogućio da se s helikopterom HRZ-a prebace gosti na njihov event.  Nekoliko elemenata je zabrinjavajuće u ovoj priči:

  1. Koliko može biti relevantno istraživanje javnog mnijenja kojeg provodi agencija koja se ujedno bavi i odnosima s javnošću
  2. Je li agencija pogodovala u tadašnjem predsjedniku RH Ivi Josipoviću u rezultatima istraživanja javnog mnijenja (s obzirom da je on ujedno bio i Vrhovni zapovjednik)
  3. Je li agencija svjesna da je za privatne potrebe dobila besplatno javnu imovinu na korištenje? Kako namjeravaju to nadoknaditi….ako imaju takvu namjeru.
  4. Može li Drago Lovrić nakon ovakvog propusta i dalje obnašati dužnost načelnika glavnog stožera Oružanih snaga RH?
  5. Kakav je stav udruge za odnose s javnošću i planiraju li poduzeti neke konkretne mjere, a koje bi zaštitile reputaciju struke?

Nećemo se zadržavati na tome koliko su u vezi odnosi s javnošću i istraživanje javnog mnijenja, jer svi koji se bave odnosima s javnošću znaju da je za postavljanje kvalitetne strategije bitno uzeti u obzir istraživanja javnog mnijenja koja su u svojoj provedbi NEOVISNA o bilo kakvom ili bilo čijem utjecaju.

Nevjerojatno je da su u cijeloj priči sudjelovali tadašnji predsjednik Ivo Josipović, tadašnja premijerka Jadranka Kosor, načelnik ratnog zrakoplovstva Drago Lovrić i da nitko u nijednom trenutku nije vidio eventualne posljedice u ovakvom posredovanju privatnoj agenciji. Znači li to da načelo sukoba interesa ne vrijedi za njih ili oni to tumače na drugi način? Osim toga, nevjerojatna je i mogućnost da su svi navedeni ušli u ovakav dogovor kako bi se međusobno okoristili, pa je možda navedena agencija manipulirala rezultatima „istraživanja“ u zamjenu za helikopter, a možda i još poneku razmjenu za koju ne znamo.

Svi koji se bave odnosima s javnošću trebaju biti svjesni da obavljaju javni posao koji je više ili manje (ovisno o projektu) vidljiv javnosti. Upravo zato, svi PR stručnjaci MORAJU svoje poslove obavljati sukladno etičkom kodeksu struke ili u suprotnom moraju biti svjesni posljedica. Udruga za odnose s javnošću objavila je etički kodeks i načela dobrog poslovanja. Jedna od odrednica takvog kodeksa kaže:
„Načelo transparentnosti i sukoba interesa podrazumijeva otvoreno ukazivanje na mogući sukob interesa prilikom ugovaranja i izvršenja poslova odnosa s javnošću“.

Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) mora reagirati na ovakve događaje kako bi se zaštitio ugled struke (event management je dio odnosa s javnošću). HUOJ mora sustavno i kontinuirano reagirati na ovakve dokazane netransparentne činidbe u struci.  Ukoliko ovakvi „poslovni dogovori“ s javnom imovinom i dalje budu prolazili bez ikakvih posljedica, nažalost dogodit će se kaos u kojemu će deblji kraj izvući svi oni koji se na etički i pošten način bave odnosima s javnošću.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s