Politika kao mjerljiva disciplina ili politika jeftinog cirkusa? Što je vaš izbor?

Od ostvarenja parlamentarne demokracije, u posljednjih 20-ak godina Hrvatska je prošla kroz dva politička sustava (polupredsjednički i parlamentarni) te su kroz Sabor prohujale političke stranke i nezavisne liste koje su postojale dok su bile parlamentarne, nakon čega više nikad nismo čuli za njih.  Upravo zato, postavljaju se pitanja –  tko sjedi u Saboru? Zašto se sjedi u Saboru?  Što se tamo radi svaki dan?

Ako pogledamo jednostavnu definiciju (s Wikipedije) pojma Parlament ona glasi: Parlament je naziv za najviše predstavničko tijelo u nekoj državi ili užoj političkoj zajednici. U suvremenom svijetu to tijelo najčešće ima zakonodavnu, odnosno ustavotvornu funkciju, pa se ponekad podrazumijeva kao sinonim za legislativu. Ime parlament dolazi od francuske riječi “parler“ za “govor”, a prvi put se taj naziv koristio u srednjovjekovnoj Engleskoj i Francuskoj za tijela različite prirode. Parlament u današnjem smislu se razvio iz srednjovjekovnog engleskog Parlamenta koji je ispočetka imao savjetodavnu ulogu prema vladaru. Ja bih na ovu definiciju dodala kako je u sklopu toga nastao i institut imuniteta za saborske zastupnike (o čemu ću pisati u drugom postu).

Kao što kaže sama definicija, Sabor je mjesto u kojem se okupljaju politička stranka na vlasti (predvođena Vladom) i oporbene stranke, s ciljem da nešto govore (kako kaže definicija pojma Parlament), a kako je Sabor ujedno zakonodavno tijelo, onda se podrazumijeva da svi svoje izlaganje usmjere prema novim zakonodavnim rješenjima tj. da predlažu nove Zakone i/li prijedloge izmjene određenih Zakona.

Temeljem toga, postavlja se važno pitanje – zašto je medijima toliko važno koliko političari sjede u svojim klupama u Saboru (izuzev Aktualnog sata)? Svaki novi Zakon ili prijedlog izmjene Zakona trebao bi služiti životu građana, a kako bi se došlo do novog rješenja potrebno je biti „na terenu“ tj. među građanima i razgovarati o njihovim problemima. Potrebno je biti među poduzetnicima i razgovarati o njihovim problemima. Potrebno je biti prisutan u kulturnom sektoru i razgovarati o problemima u kulturi. Potrebno je biti na međunarodnim konferencijama, sajmovima i okupljanjima i razgovarati o problemima stranih investitora, kako bi se moglo predlagati nove Zakone i u Saboru o tome govoriti (ponavljam – sukladno definiciji pojma Parlament). Ako političari svaki dan sjede u Saboru – čemu doprinose? Ničemu, osim kako bi radili predstavu za medije (pogotovo komercijalne televizije koje to koriste kao mamac za gledatelje) koji onda spominju njihova imena u različitom kontekstu, a najmanje onom političkom.

Sukladno navedenom, može se postaviti pitanje – zašto mediji uporno analiziraju sate političara u Saboru i njihove putne naloge? Vjerujem da za to postoje dva razloga:

  1. Naglašavanjem svakog vidljivog (medijima razumljivog) nedostatka, mediji rade na negativnom imidžu političara odnosno doprinose tome da su političari najomraženija kasta u Hrvatskoj. Uzimaju u odnos radnu aktivnost građana (birača) i političara i rade usporedne analize. Konkretno, ako građani moraju raditi 8 sati dnevno na radnom mjestu (nekad uključujući i vikende), zašto političari ne bi bili na svom radnom mjestu, a to je, prema medijima, u ovom slučaju isključivo Sabor.
  2. Mediji žive od cirkusa i predstava koje rade političari u Saboru. Nešto o toj temi sam već govorila, pa možete pogledati u videu o estradizaciji politike. S obzirom da mediji (pogotovo komercijalni) žive od oglašivača, jasno je da im treba sadržaj koji će korisnici čitati i komentari – a ima li većeg veselja za narod od predstave u Saboru?

Odgovornost za javni život nije samo na političarima. Sigurno da i oni svojim nerazumijevanjem svog posla i odgovornosti  doprinose ukupnom glibu hrvatskog javnog života. No odgovorni su i ostali, ponajprije mediji koji su produžena ruka do opće javnosti  i zapravo oni koji oblikuju javno mnijenje. O odgovornosti političara govori se svaki dan ili gotovo svaki dan u različitom kontekstu (uglavnom negativnom), a o odgovornosti medija gotovo nikako.  I nisu to samo mediji, to su i javne ustanove i instituti koji se financiraju iz proračuna, ali to je također tema za neki od idućih postova.

Ankica Mamić o dolasku saborskih zastupnika u Sabor
Naslovi u medijima

 

Za što bi onda zapravo trebalo prozivati šefa oporbe? Jer tekstovi su uglavnom o tome kako šef oporbe ne radi svoj posao jer ne dolazi u Sabor. Znate li koliko je Zakona u ovom mandatu predložio HDZ? U svakom slučaju premalo obzirom na veličinu stranke i na trenutne probleme u kojima živimo, a posebno premalo kako bismo stekli ideju o politici za koju će se zalagati ako dođu na vlast. To je uloga dolazaka u Sabor, a ne doći u saborski restoran jeftino ručati, dignuti ruku, izreći uvrede na račun političkih suparnika i otići kući. Stoga bih rado vidjela tekstove koji govore o tome kako će izgledati buduća gospodarska politika. Zakoni koje oporba predlaže ionako neće biti doneseni (jer im nedostaje većina) mogli bi biti indikatori njihovih budućih politika. I onda ne bismo trebali čekati predstavljanje programa i PR strategija, nego bismo znali sve iz njihovog programa. Preko 50% građana nisu a priori niti plavi niti crveni nego traže političku opciju koja će se posvetiti predlaganjem politika koje će pomagati u rješavanju konkretnih društvenih i gospodarskih problema. Založimo se stoga da naši zastupnici manje subvencionirano jedu, a više se druže s građanima ma gdje to bilo – u lokalnoj birtiji, na plaži, u vinogradu ili pod suncokretom.

Jedna misao o “Politika kao mjerljiva disciplina ili politika jeftinog cirkusa? Što je vaš izbor?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s