Tko puši u Hrvatskoj?

U posljednje vrijeme često možemo slušati kako politički i ekonomski analitičari smatraju kako je decentralizacija Hrvatske jedan od potrebnih koraka kako bi se uskladila fiskalna politika. Ekonomski institut često upozorava kako postoji velika fiskalna razlika među jedinicama regionalne samouprave, a Vlada je ta koja mora donijeti određene mjere da se te razlike smanje. Kukuriku koalicija imala je u vidu te mjere u sklopu, sad već propalog, Plana 21, pa su tom prilikom istaknuli: „Fiskalni kapacitet jedinica lokalne i regionalne samouprave vrlo je neujednačen u pogledu visine, ali i vrste prihoda, kao i vrste rashoda i njihova rasporeda u proračunima. Bruto domaći proizvod po hrvatskim županijama upozorava na velike razlike u regionalnoj gospodarskoj razvijenosti Hrvatske i tendenciju povećanja razlika na štetu slabije razvijenih i nerazvijenih hrvatskih regija, ubrajajući u slabije razvijene i nerazvijene hrvatske regije gotovo sve osim Grada Zagreba.“

I sama mislim da je regionalizacija nužno potrebna Hrvatskoj, ponajprije zbog velike različitosti među regijama,u povijesnom, kulturološkom, gospodarskom  a i političkom kontekstu. Županijski ustroj očito nije odgovorio tim potrebama i manje više sve analize pokazuju da županije treba ukinuti, ali mislim da svakako treba Hrvatsku podijeliti na 5 + 2 regije. Iako novac nije, niti bi smio biti jedini kriterij, često se točni podaci krivo interpretiraju, najčešće kako bi se tobože, potkrijepila populistička nadmudrivanja.

Danas imamo 21 županije, a samo 3 županije + grad Zagreb su netto platitelji u državni proračun, odnosno više uplaćuju  nego što povlače iz državnog proračuna. Osim navedenog grada Zagreba, ostale netto platitelji u državni proračun su: Istarska županija, Primorsko-goranska županija i Zagrebačka županija. Pri tome, Grad Zagreb u tome uvjerljivo prednjači, plaćajući cca 13 milijardi više nego što dobiva. To naravno nema nikakve veze s posebnim sposobnostima zagrebačkih političkih elita, već s činjenicom da je Država visoko centralizirana i da najveći broj uspješnih  gospodarskih subjekata poreze plaćaju Zagrebu. Treba priznati da se ta činjenica ipak ne zlorabi prečesto u javnoj komunikaciji Zagrebačkih gradskih otaca (možda i zato što je gradski ministar financija izuzetan stručnjak i razumije prave razloge takvog stanja).

Ali Istra, Istra je zanimljiva priča. Još dok smo uživali u netom ostvarenoj Državnosti, u vrijeme kada je regionalizacija bila gotovo kletva, za pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana, IDS-ovci su zazivali regionalizaciju, pričajući o silnom novcu koji se iz Istre slijeva u ostatak Hrvatske. Stalno su naglašavali kako će rado od svog viška uplatiti i ratom stradalom ostatku Hrvatske, ali kako oni odluče, a ne mrski Zagreb. Da vidimo prvo činjenice. Prema statistikama Istarska županija u državni proračun uplaćuje 7,5 milijardi kuna, a od države dobiva 6,8 milijardi kuna, dakle netto  razlika je 700 milijuna kuna, u usporedbi sa zagrebačkih 13 milijardi nije baš impresivno. Ali, višak je višak, rekli bi neki.

Kako dakle nastaje taj istarski višak? Zbog odlične turističke strategije, vjerojatno ćete prvo pomisliti. Možda zbog napredne brandirane poljoprivrede, koja za razliku od dalmatinske razumije dodanu vrijednost dobrom proizvodu? A možda zbog monopola IDS-a na Ministarsvo turizma? Ni blizu. Zbog pušača, a oni baš nisu svi u Istri. Naime, od silnih 7,5 milijardi, TDR sam plati trošarina cca 4 milijarde. Pa što ćemo sad? Da osnujemo pušački regiju? Pa da znamo jesu li i oni netto platitelji? Da li više doprinesu pušenjem ili potroše HZZO-u?

IDS se i u sklopu Kukuriku koalicije zalagao  za decentralizaciju Hrvatske i stavljao naglasak na bolji regionalni razvoj, ali odbili su ideju da se Istarskoj županiji pripoje Primorsko-goranska županija (s razvijenim lučkom djelatnošću i brodogradnjom) i Lika (koja je na začelju statistike). Također IDS voli često, u sklopu svojih populističkih najava, isticati kako je Istra „država za sebe“ te kao takva ne želi na sebe preuzeti drugu jedinicu regionalne samouprave koja će joj biti teret i destabilizirati dosadašnju financijsku strukturu

Dakle, ako izbijemo 4 milijarde koje plaća TDR Istra je zapravo jako nerazvijena i treba joj pomoći 🙂
Istra se dakle, možemo reći, razvija na uštrb Zgreba, mogli bismo reći jednako argumentirano.

Kao što znamo Adris je nedavno prodao TDR, svi su ekonomski analitičari pohvalili to kao mudar strateški potez. Kuloari šapuću da je tu bilo i puno sreće, jer je, navodno, samo dan nakon potpisa ugovora  s Adrisom, BAT izgubio ogromnu svotu novca na sudu u Kanadi. I pitanje je kako bi odlučili o kupnji da su znali za presudu. No, Adris je sigurno učinio odličan posao za sve dioničare prodajom duhanskog posla. Pušenje više naprosto nije in, i nitko tko drži do sebe ne želi se više baviti tim poslom. No što će to učiniti Istarskoj županiji? Kako će zagovarati regionalizaciju kada od netto platitelji postanu siromašna županija/ regija? Možda zato i žure?

Naime, prema  ugovoru koji su potpisali, BAT se obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, te osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice. To znači da BAT može sutra zatvoriti tvornicu u Istri i preseliti je van Hrvatske, uz uvjet da osigura navedeno financijsko pokriće za otpremnine i ostale stavke ugovora koje se odnose na prijevremeno zatvaranje tvornice. Čak i da se to ne dogodi, BAT može za 5 godina regularno zatvoriti tvornicu u Hrvatskoj i preseliti je van Hrvatske. Bez obzira kakav će biti scenarij, zanimljivo će biti vidjeti što će IDS tada zagovarati i kako će plašiti svoje građane tim ostatkom Hrvatske koji financiraju.

Ili će Istarska županija zajedno s državnim proračunom, popušiti sve prihode koje još uvijek uplaćuje TDR-a i time se pridružiti ostalim županijama koje više troše nego sto uplaćuju. Ili će, ipak, netko pametan napraviti regionalizaciju Hrvatske, kako bi se naš ustroj bolje harmonizirao s ustrojem EU.

Ne treba zaboraviti, da je Hrvatska, uz Grčku najcentraliziranija država u EU. A vidimo kako njima ide. Ako svi igraju nogomet, ne možemo mi vaterpolo. Da i ja upotrijebim jednu metaforu 🙂

Politike treba objašnjavati. Komunicirati. A ne plašiti građane raznim babarogama, držati ih u mraku ne razumijevanja, kako bi opet po stoti put izabrali iste, crvene ili crne, zato da ne dođu jos gori od ovih koje barem znamo, Konkretnim mjerama Hrvatska mora početi slijediti put visoko decentraliziranih razvijenih europskih zemalja, poput Danske.

Jedna misao o “Tko puši u Hrvatskoj?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s