Sve je lako kad si…. saborski zastupnik

Možete li zamisliti privatnu kompaniju u kojoj bi šef djelatniku odobrio putovanje jednim prijevoznim sredstvom dok istodobno sufinancira troškove prijevoza drugim prometnim sredstvom?

Naravno da ne, jer svatko tko troši zarađeni novac, vodi računa o troškovima. No, kad plaća Država o tome očito nitko ne vodi računa. Već nekoliko godina za redom, Frano Matušić zastupnik iz Dubrovnika,  najviše troši na putovanja, pravdajući  to činjenicom da putuje iz dalekog Dubrovnika. I uvijek i ponovo odabire putovati osobnim automobilom, iako je Dubrovnik dobro povezan zračnim prometom.

Zašto, dakle, Frano ima pravo koristiti osobni automobil kad je puno povoljnije  putovati  avionom? Prije 2 godine, analiza je pokazala kako Tatjana Šimac Bonačić, zastupnica iz Dubrovnika, ima 3 puta manje putne troškove jer je putovala isključivo avionom, a ne osobnim automobilom.

Očekivali bismo da Država, posebno u vrijeme recesije, propiše maksimalan iznos koji se može potrošiti na određenoj udaljenosti, pa onda, ako baš Frano toliko voli voziti, neka vozi o svom trošku. Bilo bi zanimljivo vidjeti gdje Frano parkira kad je u Zagrebu i tko plaća te troškove.

No, nije to jedini način na koji Sabor nepotrebno troši novac poreznih obveznika. Subvencionirani obroci, naknada za odvojeni život od 1000 kn, plaćanje stanarine do iznosa od 2500 kn, režije do 500 kn. Zamislite, čak i zastupnici iz primjerice Varaždina (koji je sat vremena udaljen od Zagreba) imaju pravo na stan u Zagrebu.

Državni ured za reviziju obavlja godišnju reviziju financijskih izvještaja i poslovanja Hrvatskog sabora, među kojima su izvještaji o prihodima i rashodima, primicima i izdacima. U javno dostupnim izvještajima i tablicama državne revizije postoji stavka rashodi za zaposlene, u što spadaju naknade troškova zaposlenima, zakupnine i najamnine, službena putovanja, računalne usluge, te intelektualne i osobne usluge. Iznosi koji se za navedene stavke bilježe u izvještajima revizije su ogromni pa se logično nameće pitanje koliko su zapravo i opravdani.

Postoji li  nadležno tijelo koje provjerava putne naloge koje podnesu zastupnici ne samo formalno, nego i smisleno?  Kontrolira  li  se da li su stvarno i prisustvovali sjednicama na koje su se uputili o trošku poreznih obveznika?  Zašto baš oni, koji bi trebali biti uzorom svima u odnosu prema  javnom novcu, troše više nego sto je potrebno za obavljanje dužnosti na koje su izabrani.

Predsjednik Sabora Josip Leko već duže vrijeme najavljuje izradu etičkog kodeksa ponašanja saborskih zastupnika, za što će se osnovati i posebna radna skupina te se za izradu jednog takvog dokumenta traži potpuni konsenzus. Tim se kodeksom, kako kaže predsjednik Sabora, trebaju utvrditi gabariti javnih nastupa zastupnika, ponašanje u saboru, govor mržnje. Pitam se ne bi li etički kodeks trebao regulirati i pitanja poput odnosa prema novcu građana koji ih plaćaju.

Gotovo svako izvješće Državne revizije, koje dospije do javnosti, pokaže brojne nepravilnosti i u formalnom poštivanju pravila. Nedavno smo čitali i da je i glavni državni revizor u svojoj imovinskoj kartici “zaboravio” navesti sve nekretnine koje posjeduje.

Iz državnog proračuna izdvajaju se  i velika sredstva za rad nevladinih udruga. Mnoge od njih primaju novac da bi pratile kako se troši javni novac. Bilo bi dobro uvesti praksu javnog izvještavanja o rezultatima takvih praćenja.

Hrvatska je mlada demokracija. I imamo još puno za naučiti. Napredak Države ne ovisi samo o političarima, ovisi o svim dionicima javnog života, a onda i o svemu  što svatko od nas čini na poslu kojim se bavi. I kako to čini. Građani bi trebali preuzeti aktivnu ulogu u propitkivanju svega što se čini u naše ime i za nas račun. To već možemo. Ako želimo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s