Evo kako je PR mogao pomoći u prodaji Kupara

Tresla se brda rodio se miš.

Tako bi ukratko mogli sažeti događanja oko prodaje turističkog kompleksa Kupari. Vlada je ambiciozno najavljivala da će se nakon 20 godina konačno naći partner spreman uložiti u obnovu devastiranih hotela u jednoj od najljepših hrvatskih uvala, hvalila velikim interesom potencijalnih ulagača, a na kraju, pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda. Ministar Vrdoljak prozivao je bivšu Vladu da nije komunicirala sa zainteresiranim investitorima niti rješavala postojeće probleme te da zato svih ovih godina problem Kupara nije riješen.

S obzirom na interes koji je iskazalo nekoliko kompanija i hotelskih grupacija, činilo se, a tako je tvrdio i ministar Vrdoljak, da će to biti lak posao. Ipak, pokazalo se da i nije bilo baš tako. Prvo je raspisan natječaj, pa je rok za dostavu ponuda produljivan, navodno na traženje investitora, pa su krenule razne spekulacije o tome da li se natječaj i kome namješta, i na kraju, kada je rok za dostavu obvezujućih ponuda istekao, imamo samo jednu.

Moram priznati da sam time ostala neugodno iznenađena.

Kada govorimo o tome trebamo li privatizirati hotele i turističko srebro, moj je stav da je to neophodno i društveno korisno. Ipak,  važno je istaknuti kako se radi o procesima kojima se treba znati upravljati.

To vrijedi i za javne natječaje, koji, da bi bili uspješni, moraju biti pripremljeni kako treba.

Često mi pada na pamet natječaj za prodaju Croatia Airlinesa 2013. godine. Tada se velika pompa digla oko putovanja ministra Hajdaš Dončića u Indoneziju na razgovore o prodaji CA tamošnjim kompanijama koje su iskazale interes. Dogodilo se ništa, prodaja propala jer se nitko nije javio na natječaj.

Zašto je tomu tako? Zato što svaki natječaj za prodaju „obiteljskog srebra“ zahtijeva kvalitetnu pripremu, ali i uključivanje stručnjaka širokog spektra kako se ništa ne bi prepustilo slučaju. A kod nas je nažalost upravo tako. Sve se prepušta slučaju. Čak nam je i premijer izjavio da smo „slučajna država“.

Tako je, po mom dubokom uvjerenju i u slučaju Kupara. Ministar Lorencin izjavljuje kako je stigla jedna, ali vrijedna ponuda. I time smo zadovoljni i to je najbolja ponuda, iako teško može biti najbolja ako se nema s čime usporediti.

Meni je nevjerojatno da država koja se naziva i percipira turistički orijentiranom zemljom, može biti zadovoljna jednom pristiglom ponudom za turistički kompleks na vrlo atraktivnoj lokaciji. Hrvatska je u 2014. od turizma prihodovala 7,4 milijarde eura ( ove godine bit će i znatno više ),  udio prihoda od turizma u BDP-u je četiri do pet puta veći nego u nama konkurentskim zemljama kao što su Španjolska ili Grčka.

Kako je onda moguće da se za kupnju ovakvog bisera kao što su Kupari javi samo jedna tvrtka?

Što je radilo Ministarstvo turizma, Turistička zajednica, Ministarstvo gospodarstva, DUUDI? Što je bila čija odgovornost, na što se sve trošio novac u ovom procesu? Na investor relations očito nije, a naravno da je trebao.  Da li se o tome vodilo računa i čije je to zaduženje bilo?

Nažalost, očito je da je u ovom slučaju ključan izostanak strateškog upravljanja procesom, a PR svakako jest i treba biti dio ukupne strategije. Svima je naime poznato, da je država zabranila državnim institucijama i javnim tvrtkama angažman PR agencija. Zašto, teško je reći.  Možemo se tješiti da je i to bila jedna sasvim slučajna odluka. Kao i mnoge druge.

Kolege novinari pitali su me koja bi tu uloga PR-a bila? Zašto bi on bio važan u procesu prodaje Kupara?

Prije svega, važno je definirati što je to zapravo PR. PR je disciplina puno šira od „nasmij se, komentiraj, ne komentiraj“ kako bi rekli neki. PR ili odnosi s javnošću nisu ni samo odnosi s medijima s ciljem da informiramo širu javnost. Iako su odnosi s medijima najjavniji i najvidljiviji aspekt odnosa s javnostima, oni su samo dio ove kompleksne discipline. Tu su odnosi s investitorima, sa stručnim javnostima, s interesnim skupinama, internim javnostima, upravljanje promjenama, krizno komuniciranje, public affairs itd.

PR stručnjaci upravljaju komunikacijskim procesom kako bi izgradili ili unaprijedili odnose između organizacije i njenih javnosti. To znači i upravljanje komunikacijskim procesom sa svim zainteresiranim javnostima i stakeholderima koji u konkretnim slučajevima moraju biti informirani da bi donosili odluke. Pa tako postoje i odnosi s investitorima gdje itekako ima posla za nas PR-ovce. Financijski PR ili odnosi s investitorima, bavi se komunikacijom s ulagačima, razvijanjem svijesti i izgradnjom razumijevanja među onima koju utječu na javno mnijenje, kao što su mediji i analitičari koji imaju utjecaja na potencijalne ulagače.

Dakle, u slučaju Kupari, u slučaju Croatia Airlinesa, ali i u mnogim drugim slučajevima izostala je priprema, izostala je strategija s naglaskom na onu komunikacijsku. Natječaji nisu pripremljeni kako treba jer nitko nije komunicirao s onima koji su preuzeli ponude. U ovakvim je procesima nekoliko važnih koraka i elemenata; istražiti interes, organizirati „road show“, kroz neformalne razgovore prije samog natječaja „ispitati teren“, zatim uključiti business event management, upravljati komunikacijom s ciljanim javnostima tijekom cijelog procesa prikupljanja ponuda. Dakle, komunicirati stalno, koristeći širok spektar uobičajenih PR alata.

Govorimo često kako je za sve kriva loša investicijska klima u Hrvatskoj. To naravno ne čudi s obzirom na poruke koji smo poslali potencijalnim investitorima odustajanjem od velikih projekata poput monetizacije ili outsourcinga. Ipak, turizam bi se kao perjanica hrvatskog gospodarstva trebao izdizati iz općeg sivila. Hrvatska je poželjna turistička destinacija, brojke tome idu u prilog pa je zaista čudno da nema zainteresiranih za ulaganje u turističke kapacitete u Hrvatskoj.

Vjerojatno smo mislili da će se interes ulagača jednostavno dogoditi po inerciji. Da ne treba raditi baš ništa, nego prepustiti, kao i uvijek, stvari slučaju.

Strateški PR služi tome da se stvari ne prepuštaju slučaju, jer kad je angažiran adekvatan PR, ishodi su ipak predvidljivi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s