Zašto uspjeh Mosta trajno mijenja hrvatsku političku scenu?

Predizborno istraživanje po izbornim jedinicama koje je za RTL provela agencija Promocija plus, Mostu je predviđalo 5 mandata. Da je tako stvarno i bilo, danas bismo već vjerojatno imali podijeljene ministarske fotelje i Vladu za slijedeće četiri godine. U tom scenariju, Most bio ostao oporba koja u Saboru može vrištati, ali suštinski ne može poduzeti ništa.

Na takav rezultat sam mislila u svom blogu Treba li nam nakon don Ivana dr. Božo?

No, ovakav rezultat Mosta, koji je zasigurno iznenadio i premašio očekivanja i samih Mostovaca, kao i nemogućnost SDP-a i HDZ-a da samostalno sastave Vladu, u potpunosti je promijenio političku scenu Hrvatske.

I to je dobro za Hrvatsku, jer su se promijenile teme, a dvije velike stranke konačno je netko uzdrmao i probudio.

Birači koji su godinama vjerovali SDP-u ili HDZ-u, ovaj puta odabrali su antipolitičku opciju, ljude do sada uglavnom nepoznate širokoj javnosti i na taj način omogućili razbijanje dugogodišnje bipolarnosti hrvatske političke scene. Činjenica da je Most ostvario uspjeh u svim izbornim jedinicama, jasno ocrtava nezadovoljstvo birača i zasićenost lijevima i desnima.

Most je politička platforma koja je okupila ljude različitih profila, ali i svjetonazora, koja je nametnula potpuno novu agendu. Prisilila je dva politička pola, koja ovaj puta samostalno ne mogu formirati vlast, da razgovaraju o tome što će konkretno raditi, a ne što rade ustaše i partizani i tko više voli Hrvatsku. I to je zaista pozitivna promjena na političkoj pozornici, jer se konačno priča o stvarnim temama koje muče građane, o gospodarstvu, porezima, ustroju države i svemu onome što stvara ili razara zadovoljstvo životom.

Fenomen Mosta otvorio je mnoštvo tema, pokrenuo lavinu komentara i doprinio živosti u dnevno političkoj zbilji. Nisu više Milanović i Karamarko centar svijeta. Pregovarački timovi HDZ-a i SDP-a u prvi su plan izbacili neka lica koja nismo imali prilike baš puno čuti ni vidjeti do sada. Također, analizira se je li Most još jedan od ambicioznih projekata koji se pojavi, privuče masu nezadovoljnika, naruši pozicije tadašnjih čvrstih političkih struktura i onda nestane. S druge strane, ima i onih koji tvrde da Most neće biti samo protestni fenomen koji će se rasplinuti, da će ipak odigrati važnu i dugotrajniju ulogu.

Logično, nameću se brojna pitanja. Hoće li u Mostu ostati dosljedni? Jesu li zaista ozbiljni pregovarači, koliko je tamo zapravo pregovarača i čiji je Most?

Raskol između Drage Prgometa i ostatka ekipe iz Mosta razotkrio je činjenicu o kojoj nismo ništa znali u kampanji. U svom nedavnom obraćanju, Prgomet je rekao da u Mostu ne odlučuje 19 izabranih saborskih zastupnika, već imaginarno tijelo koje se zove Nacionalno vijeće.  Svatko ima pravo imati savjetodavno tijelo, svatko ima pravo slušati koga želi, ali građani bi sigurno u izbornoj kampanji trebali znati tko iza koga stoji, tko za koga radi i tko se s kim druži,  bilo ili ne bilo zavjesa na prozorima.

PR agencije uvijek su među prvima pozvane javno se izjasniti za koga rade. Tako bi isto bilo dobro da se javnosti predstave ljudi koji sjede u Nacionalnom vijeću Mosta i koji daju upute pregovaračkom timu, kako bi se jasno znalo što je njihova agenda.

Puno se pitanja i tema ovih dana otvara. Pa tako i kako će nakon svega završiti Drago Prgomet, hoće li u svoju novu stranku uspjeti povući još kojeg Mostovca ili će jednostavno nestati kao i mnogi prije. Svakako je zanimljivo promatrati i medijsku ofenzivu Branka Roglića, koji je bio financijer kampanje Mosta, a koji je u zadnje vrijeme ključni govornik o brojnim političkim temama.

Sve u svemu, kako god priča s Mostom završila, činjenica je da njihov uspjeh trajno mijenja domaću političku scenu, a to je svakako nešto što vrijedi pozdraviti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s