Kada jednom županu narastu krila….

‘Prije ću zatražiti odcjepljenje od Hrvatske nego dopustiti teritorijalni preustroj u kojem bi se Međimurje utopilo u druge regije ili, ne daj Bože, Varaždinsko-bjelovarsku’, izjavio je to u  intervjuu za Međimurske novine međimurski župan Matija Posavec.

Ova je izjava, iz ne znam kojih razloga, prošla nezapaženo u medijima. Takvim se izjavama svakako treba pozabaviti, uvijek i bez obzira iz čijih usta izašle.

Svoj „zvjezdani“ status, kao i mnogi lokalni čelnici, Matija Posavec izgradio je prije svega na krilima populističkih poteza, poput smanjenja svoje i plaće svojih suradnika te prodaje  službenog automobila kako bi, kako je rekao, bio što bliži svojim građanima. Međutim, nažalost, kao i u mnogim drugim slučajevima, iza takvih poteza ne krije se ništa drugo nego želja za vlašću.

Što je točno mislio kad je govorio od odcjepljenju? Kome bi se pripojio, da li bi Međimurje bilo država za sebe, kako bi samo opstalo?

Istarski se župan na pitanje o regijama i da li bi pristao da sjedište regije bude u Rijeci, nije  usudio reći ni da ni ne. Dakle, promišlja i  oprezno pristupa toj temi. Ali mali se Matija ohrabrio, narasla mu krila pa bi se odcijepio. Baš me zanima kako je to zamislio i temeljem čega?

Kaže da je Međimurje dovoljno samo sebi jer stvara i proizvodi, da ih nitko ne mora financirati i da financiraju sami sebe. Kriterij da li netko nekoga financira sigurno nije dovoljan za što god da je zamislio. Što je točno mislio kad je jako zinuo, svakako bi ga trebalo upitati. No nema tko, jer dragi župan štedi na svemu, osim na odnosu s lokalnim medijima.

Prema posljednjem izvješću o gospodarstvu Međimurske županije, broj zaposlenih je u padu, prosječna plaća u odnosu na RH i dalje je prilično niska. Ipak, mogu biti sretni, jer se i župan „solidarizirao“ s njima pa je njegova plaća najmanja među županima. To je onda valjda dovoljno,  ne treba župan poduzimati ništa dalje od toga.

On nije spreman ni na kakav kompromis oko Međimurja i sadašnjeg statusa te županije.  Po čemu misli da su bolji od Varaždina ili Bjelovara? Boji li se on zbog Međimurja ili zbog činjenice da ne bi više vladao? Zašto je toliko zainteresiran vladati Međimurjem? Plaća nije Bog zna kakva, mora se priznati, ali Matija očito svoje razloge ima.  Koji su, možda bi mogli propitkivati lokalni mediji kada ne bi gajili tako dobre odnose.

Veliko povjerenje građana u Međimurju i puno preferencijalnih glasova na prošlim izborima ne daju mu legitimitet i pravo olako se nabacivati izjavama o odcjepljenju.

Stoga, kao što se po tom pitanju dosad uvijek otvoreno propitkivalo istarske čelnike, svakako treba propitati i Posavca koji je svojom izjavom otišao nepristojno daleko.

Posebno sam zabrinuta zbog dežurnih desnih komentatora, koji na svako istarsko dizanje glave sipaju uvrede, a sada su ostali bez komentara. Možda im je Međimurje premalo i nevažno da bi se njime bavili.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s