Vrijeme je za medijatora!

Bez uspostavljanja dijaloga nikada nijedan problem nije riješen. Sve ovo što nam se događa od izbora do danas, potvrđuje da se bez komunikacije nećemo maknuti od polaznih točaka. Gotovo nitko od političkih aktera ni sa kim ne razgovara. A kad krenu razgovarati, onda je to na krivim mjestima ili u krivim trenucima ili žele javno pa ispadne tajno, a kad žele tajno ispadne javno. Očito je dakle, da se komunikacijskim procesom ne upravlja i da je vrijeme za medijatora.

Evo jedan primjer iz ne tako davne prošlosti. Što mislite bi li Izetbegović, Tuđman i Milošević postigli dogovor da nisu odvedeni u Dayton i izolirani od svojih pristaša i sljedbenika? Uz pomoć medijatora stvorili su ozračje i došli do kompromisnog rješenja. Nije situacija danas tako dramatična, ali je jednako važno uspostaviti dijalog prije nego izađemo na nove izbore.

Konstituirajuća sjednica Sabora nije uspjela. Baš čudnoJ da HDZ nije podržao nešto što su dogovorili SDP i Mosta  i to što su dogovorili SDP ( bolje rečeno dio SDP-a) i Most, odbio je taj iz Mosta koji je predmet tog dogovora. Cirkus samo takav. Šteta što HDZ nije predložio drugog člana Mosta za predsjednika Sabora pa da se vidi koliko je taj prijedlog farsa i pokušaj manipuliranja javnim mnijenjem.

Ništa od ovog nije iznenađujuće, ali svakako nije ni dobro. Sada svjedočimo i ucjenama pa je tako Božo Petrov izašao s ultimatumom HDZ-u i SDP-u. Tko se u ponedjeljak u podne ne pojavi u središnjem uredu Mosta, taj je eliminiran iz daljnjih pregovora.

Jučerašnji događaji u Saboru, medijska interpretacija tih događanja, vrludanje Mosta, nesnalaženje i nerealna očekivanja, pokazatelj su kaosa koji se odvija u javnom prostoru, a koji itekako utječe na naše male živote.

Spajanje HDZ-a i SDP-a u istu Vladu nije garancija da će takva Vlada provesti reforme i takvi su pokušaji od početka osuđeni na propast. Tko realan može uopće zahtijevati da u istoj Vladi funkcioniraju stranke koje se mogu usuglasiti oko nekoliko gospodarskih reformi, ali nikako o političkim i ideološkim razlikama. Naime, brisanjem tih razlika i jedna i druga strana derogirale bi svoj identitet.

bozo petrov_stiv cinik
Izvor fotografije:  http://www.eurocinik.com/put-u-pakao-je-poplocan-dobrim-namjerama

Pokušaj Mosta da prebaci odgovornost na HDZ i SPD je neodgovoran, kada je svima jasno da oni nijednu odluku ne mogu donijeti bez Mosta. Puno toga oko Mosta nerealno je i nejasno, a svi skupa smo taoci njihove neodgovornosti. Popis mjera, silna pregovaranja, zaokreti i preokreti, samo su alibi za odgađanje preuzimanja odgovornosti i donošenje odluke, za što očito nemaju kapaciteta.

Što je onda rješenje? Jesu li rješenje novi izbori? Zasigurno ne. Prije svega zato što je svako odugovlačenje štetno za ovu napaćenu zemlju. Jasno je da tehnička vlada ima limitirane mogućnosti i ne možemo se veseliti takvom rješenju situacije.

Rješenje može biti samo uspostava dijaloga! Potrebno je naći medijatora, osobu koja ima izborni legitimitet, koja je prihvatljiva i lijevima i desnima kako bi glavni akteri hrvatske političke scene počeli međusobno razgovarati i na taj način istrgnuli polugu za manipulaciju iz ruku Mosta. Jer sve što je Most do sada pokazao nije traženje rješenja, nego isključivo manipulacija.

 

 

 

 

Jedna misao o “Vrijeme je za medijatora!

 1. 🙂

  Muy motivante tu redacción y hay muchas información que no conocía
  que me has aclarado, esta espectacular.. te quería devolver el tiempo
  que dedicaste, con unas infinitas gracias,
  por enseñarle a gente como yo jajaja.

  Adios

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s