Kad se od šume ne vidi drvo…

Bivša gradonačelnica Knina i bivša direktorica HDZ-ove izborne kampanje, posljednjih je dana ponovno bila u fokusu medijske pozornosti. Ni ovaj puta, kao ni puno puta ranije, pažnju nije privukla sadržajem već formom, a forma je u ovom slučaju Cartier na ruci.

Učestalo isticanje skupocjenih predmeta u javnosti neprimjerenim smatraju i njezine stranačke kolege, jer porukama koje na taj način šalje građanima, šteti i sebi i stranci.

Ipak, Josipa Rimac si ne može pomoći. U svojoj profesionalnoj političkoj karijeri zavidnom je brzinom napredovala od službenice Crvenog križa u Kninu do gradonačelnice Knina. Takvom brzinom „napredovala“ je i njezina osobna imovina, što je naravno zapelo za oko onima koji se bave imovinom dužnosnika. U rujnu ove godine, podnosi ostavku na mjesto gradonačelnice i preuzima vođenje HDZ-ove izborne kampanje, koja nije ostvarila željene i planirane rezultate.

josipa

Uspoređivala sam u jednom od svojih prethodnih blogova izborne strategije SDP-a i HDZ-a. HDZ-ova je bila da strategije nema, a SDP-ova je pokazala koliko se može napraviti uz planiranu i vođenu komunikaciju.  HDZ, uvjeren u svoju premoćnu pobjedu na izborima, vođenje kampanje povjerio je Josipi Rimac, misleći da je dovoljno da se Josipa uredi i smiješi pred kamerama i fotoaparatima, uz poneku o Hrvaticama i Hrvatima. Rezultate takve strategije znamo. Kako su posijali, tako su i požnjeli.

Josipa Rimac samo je primjer i povod da ponovno pišem o tome koliko je u politici važno artikulirati komunikacijske poruke.

To nam iz dana u dan potvrđuju i pregovori Mosta s HDZ-om i SDP-om, u kojima se trojica lidera natječu u nekonzistentnosti. Karamarko se poput školarca ispovijeda pred kamerama, kao kad klinci jedni druge cinkaju učiteljici, Milanović jedan dan pošteno izvrijeđa HDZ-ovce da bi sutradan već potpisao tripartitnu vladu, a Petrov je, već ne znam koliko puta, izjavama poklopio sam sebe.

Božo Petrov_MOST
Autor: Nik Titanik

I tu se ponovno vraćamo na ulogu i važnost komunikacijskih stručnjaka. Ne da bi zauzeli mjesto kreatora politika, nego da bi ih u dopuštenom političkom nadmudrivanju komunikacijski usmjerili.  Činjenica je da birači Mosta, HDZ-a i SDP-a ne razumiju više ništa. Od šume se ne vidi drvo. Interesantno je pratiti tko i kako komunicira u ime Mosta. Jedno vrijeme to je isključio bio Nikola Grmoja, dok sada izjave daje svatko tko ulazi i izlazi iz stranačkih prostorija. To sigurno nije dio osmišljene i planirane komunikacijske strategije, već naprotiv, pokazatelj da takve strategije nema. Zanimljivi su i Milanovićevi zaokreti i preobrazbe prije, za vrijeme i nakon ere konzultanta Alexa Brauna.

Karte su na ovim izborima miješali birači. To svakako moraju imati na umu i Petrov i Karamarko i Milanović. Itekako je važno komuniciraju li i kako sa svojim biračima.  U ovom slučaju komunikacija s biračima izostaje, što nikako nije dobro. Opravdanje sigurno nije činjenica da je ova situacija nova i do sada nepoznata glavnim akterima.

Kada zakašlju oni ili automobili koje voze, potražit će savjet liječnika ili automehaničara. To je nešto što je normalno i uobičajeno. Tako bi trebalo biti i kada je riječ o komunikaciji. Ako ne znaš, pitaj. Koga? Naravno one kojima je komunikacija posao.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s