Komunikacija kao nužan instrument provedbe javnih politika

Slučaj Kristijana Begića, investitora iz Njemačke kojem je u Šibeniku propao milijunski projekt jer mu je aktivna tvrtka izbrisana iz trgovačkog registra Grada Šibenika, ponovno je otvorio pitanje  (ne)učinkovitosti komunikacije institucija države prema poduzetnicima.

Grad je, kako tvrdi gradonačelnik, učinio sve što je trebalo, poduzetnik također tvrdi da je učinio sve prema propisima, ministar poduzetništva tvrdi da se zakon kršio nije, pa tko je onda kriv?

Ministar je postavio pitanje je li komunikacija institucija države i poduzetnika mogla biti bolja, a i Davor Majetić iz HUP-a istaknuo je da upravo loša komunikacija institucija dovodi do ovakvih situacija, jer poduzetnici nisu pravovremeno niti potpuno informirani o promjenama koje utječu na njihovo poslovanje.

Ovaj slučaj samo je posljednji među brojnima koji potvrđuju ulogu i važnost komunikacije svih vrsta javnih politika onima koji imaju interes ili na koje utječe određena javna politika. Komunikacija je neizostavan instrument provedbe javnih politika, ali nažalost u našem društvu vrlo često marginaliziran i zanemarivan. Prije četiri godine država se i dekretom odrekla usluga komunikacijskih savjetnika i zabranila tijelima državne uprave i državnim tvrtkama angažman vanjskih stručnjaka za odnose s javnošću, jer, kako su mislili, imaju dovoljno internih resursa za upravljanje komunikacijom s ciljnim javnostima.

Nažalost, svjedočili smo brojnim primjerima kojima se takva odluka dokazala štetnom i potpuno pogrešnom. Vrlo brzo na primjerima kompleksnijih projekta, pokazala se nužna potreba angažmana agencija za odnose s javnošću zaduženih za razvoj i implementaciju integriranih komunikacijskih strategija. Mnoga su ministarstva zatražila izuzeće od ove odluke, što je bio dodatni dokaz apsurdnosti ovakve odluke, a dozvola angažiranja  PR agencije odobrena  je i Agenciji za ugljikovodike te Croatia Airlinesu.

Korištenje usluga vanjskih konzultanata, koji imaju potrebna specifična znanja i vještine, uobičajena je praksa u javnom sektoru Europske unije i čitavog razvijenog svijeta. Svaki  projekt  financiran  iz  EU  sredstava mora uključivati informativne i komunikacijske aktivnosti koje podižu razinu svijesti o razlozima provedbe određenog projekta. Europska je komisija izradila i Priručnik za komunikaciju i vidljivost namijenjen svima onima koji za projekte traže sredstva iz fondova EU, posebno naglašavajući važnost izrade komunikacijskih strategija usmjerenih na potrebu krajnjih korisnika određenih projekata

Transparentnosti i razumijevanja nema bez upravljane i jasne komunikacije. To je nešto što u europskim okvirima nije potrebno dodatno pojašnjavati, dok kod nas razumijevanja uloge komunikacije i komunikacijskih stručnjaka u provedbi javnih politika još uvijek nema.

Sve nas koji živimo od PR-a, svakako ohrabruje podrška iz HUP-a koji je uz prijedloge najvažnijih izmjena i dopuna Zakona o javnoj nabavi, predložio i ukidanje administrativne zabrane korištenja PR kompanija za potrebe Vlade.

door-672999_960_720

Vjerujemo kako će se to zaista skoro i dogoditi, jer trenutno stanje nikome ne ide u prilog. Prije svega, zabraniti rad jednoj privatnoj djelatnosti apsurdno je i protivno demokratskoj praksi, a osim reputacijske štete, nije zanemariva niti financijska šteta koja se time nanosi. S druge strane, štetu trpe državne tvrtke i institucije, jer je prvima planirana i upravljana komunikacija nužna za poslovanje na danas itekako zahtjevnom i kompetentnom tržištu, a državnim institucijama za transparentnost prema građanima te izgradnju i očuvanje njihove reputacije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s