Kud´plovi ovaj brod?

Božo Petrov je na proslavi Dana grada u Omišu rekao kako su prijevremeni izbori i pad Vlade moguća opcija, ali kaže, neće se to dogoditi prije jeseni, jer tada se izglasavaju zakoni. Dan prije u Dnevniku HTV-a poručuje kako nema razloga za brigu, kako je Vlada stabilna, kako neće biti preslagivanja, samo da bi trebalo poraditi na komunikaciji. Nadalje kaže kako Most zahtijeva hitan početak reformi, a onda opet pobija sam sebe i kaže kako su u stvari reforme već krenule samo ih ljudi ne vide, a one prave kreću tek na jesen. Onu istu jesen za koju kaže da je moguć pad Vlade.

Taman kad pomislimo da gore ne može, ipak vidimo da može. Ovim izjavama Božo Petrov samo potvrđuje svu tragikomičnost hrvatske političke zbilje. Čelnik Mosta time samo potvrđuje ono čemu svjedočimo proteklih mjeseci. Imamo Vladu koja ne funkcionira jer se odluke ne donose zbog neslaganja dvaju najvećih partnera, imamo Sabor koji ne može izglasati ništa, imamo predsjednicu koja narodu drži poslanicu da se smiri i urazumi, a ovima koji su na vlasti da bi se trebali primiti posla. I nama, kojima je u opisu posla da pratimo i razumijemo dnevno-politička zbivanja, nije lako tumačiti ovaj kaos, ili bolje rečeno cirkus u kojem se trenutno nalazimo. Ulogu glavnog zabavljača u cirkusu ovih dana preuzeo je, a tko bi drugi doli sveprisutni Milan Bandić,  koji bi htio biti veća faca u Saboru i kreator novih odnosa snaga. Hoće kaže, okupiti ekipu koja je voljna zasukati rukave i raditi pa je, sukladno tome, prvog vrbovao čelnika Bloka umirovljenika zajedno. Sada vrbuje dalje Mostovce koji su se zakleli da neće surađivati s nekim tko se sumnjiči za korupciju. Rekli pa porekli. Pa tko se još drži obećanja danih pred izbore.

Sabor je u petak ponovno bio bez kvoruma, tjednima se ništa izglasalo nije, zakoni se ne donose. Kaže Šuker da nije do njih, jer eto Sandra Perković se otišla baviti svojim sportom, a neka trojica se nisu javila na telefon. Dakle, do ljetne stanke Sabora ništa se značajno dogoditi neće, osim već spomenutog vrbovanja i preslagivanja u sve moguće i nemoguće kombinacije. Tko danas pita glasače Mosta što oni kažu o suradnji s Milanom Bandićem? Ili glasače HNS-a o mogućem približavanju HDZ-u, oko kojeg se, nakon izbora Ivana Vrdoljaka za predsjednika stranke, naveliko špekulira?

Od toliko najavljivanih reformi nakon 100 dana Vlade imamo jednu, ali vrijednu: pečat odlazi u povijest. Ministar Panenić poručuje kako je to pokazatelj da Vlada provodi reforme. Odlično ministre, hvala vam. Meni kao poduzetnici to će uvelike olakšati poslovanje. Ako će se 60-tak reformi koje je Vlada objedinila u Nacionalnom programu reformi provoditi ovakvom dinamikom, teško da ćemo ugledati svjetla na kraju tunela.

Novi izbori? Jesu li rješenje, što bi nam donijeli? Teško je reći, osim da bi koštali.  Ne samo novaca, nego i živaca. Ako ih je uopće nekome ostalo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s