Je li ministar Panenić pod pritiskom odustao od Badela 1862?

“Ja mogu reći da sigurno u ovom vremenu jedno oko 100 – tinjak ljudi mene je kontaktiralo osobno preko svih mogućih poznanstava, partnera, kolega, poznanika, meni je pokušalo pristupiti da donesem odluku  u korist Meteora.” izjavio je ministar gospodarstva Tomislav Panenić na konferenciji za medije o Badelu 1862. Pred novinarima svih relevantnih hrvatskih medija čiji novinari i urednici već godinama prate poslovnu situaciju u Badelu 1862, tehnički ministar gospodarstva je objavio da više nema smisla tražiti strateškog partnera za Badel 1862 kroz institucije države koja je većinski vlasnik te tvrtke, jer je Meteor Grupa, u ime koje je, kako je rekao ministar i na njega vršen pritisak, počela dostavljati dokumentaciju kojom dokazuje da je preuzimanjem potraživanja od banaka postala najvećim vjerovnikom Badela 1862. – Ja sam evo to prezentirao jučer kada je taj dokument došao do mene oko 15.30 sati popodne. Zaključak je s moje strane bio – odluka povjerenstvu ili mene kao ministra nije relevantna jer oni raspolažu s 2/3  glasova vjerovnika, tako barem tvrde dokumentom,  tražio sam vjerodostojne informacije i zatražio sam članove povjerenstva da utvrde imaju li oni stvarno sve te ugovore, da nisu opcijski nego da su izvršni kao takvi i po tome ćemo samo moći konstatirati da zapravo 2/3 vjerovnika želi da Meteor bude strateški partner tvrtki. To je promjena koja se dogodila i prvi puta nešto što tvrde da su preuzeli većinu potraživanja – doslovni je prijenos izjave ministra Panenića koji je rekao i slijedeće: – Znat će se da je vjerodostojna čim se provjeri vjerodostojnost jer od Poštanske banke nismo imali dokumentaciju kojom bi dokazali, znači moraju dokazati da 2/3 da imaju tih 67,5 posto. Ministar Panenić je novinarima rekao da su nastupile okolnosti u kojima njegova odluka niti odluka Povjerenstva za Badel 1862 u Ministarstvu gospodarstva o izboru strateškog partnera za tu kompaniju nije relevantna. Ministar Panenić je u svojem izlaganju nagovijestio i postojanje još jednog postupka.

Ministar je rekao: – Ima još jedan postupak ali sad bi svaka druga odluka bila protivna interesima društva. Sada je u ovom, zadnjem dopisu koji smo dobili, Atlantic grupa sa svojom tvrtkom Atako iz Bosne i Hercegovine potvrdila da podržava Meteor  kao takav u ovoj predstečajnoj nagodbi i mislim da smo sada dobili stvarnog partnera  koji dolazi s druge strane, korporaciju koja može osigurati.

Proglasivši odluke državnih institucija u dugotrajnom procesu irelevantnim zbog novonastalih okolnosti, ministar Panenić je govorio i o zaštiti interesa države. Ministar je rekao: – S moje strane ja ću se jedino pobrinuti da vidimo interese države, to je Ministarstvo financija i vjerovnici s državne strane, a isto tako imamo i pismo potpore s Hrvatske poštanske banke. Mogu izraziti svoje negodovanje da u procesu gdje su bili upoznati da su išli davati potporu jednom partneru, a da uopće vlasnika, nadzorni odbor, Ministra financija niti mene konkretno nisu obavijestili tako da smo sada dovedeni u jednu gotovu situaciju što je loš odnos državne tvrtke prema Vladi RH. Ja ću tražiti da se zaštite interesi RH da potraživanja vjerovnika i državnih institucija i poštanske banke se ispoštuju u najvećoj mjeri dakle da ne dođe do situacije da je tim preuzimanjem potraživanja oštećena država.

Ministar Panenić je govorio javno. Nepovezano i komunikacijski loše. No njegova je poruka ipak vrlo jasna, iako je mogla biti puno jasnije i jednostavnije prezentirana. Ministar Panenić je svime što je rekao pozvao sve relevantne medije u Hrvatskoj da počnu postavljati niz pitanja. Na jedno od novinarskih pitanja, ono o stavu sindikata, odnosno radnika, ministar Panenić je rekao: – Ja sam njima isto tako prenio moja zapažanja oko cijelog postupka koji smatram da je izlazilo previše informacija koje su bile usmjerene da vrše pritisak kako na mene tako i na premijera i na cijelu vladu i da to nije bila fer utakmica u kojoj je navijačka atmosfera bila usmjerena samo prema jednoj tvrtci, a da se u valorizaciju ponuda, u vrednovanje ponuditelja i Meteora i St. Nicolausa pri čemu je zaduženost Meteora izrazito visoka i da se odluka donosila u tom smjeru i osobno smatram da je to nešto što bi moguće ugrozilo buduće poslovanje Badela no odgovornost sada trebaju snositi oni koji će u budućnosti preuzeti poslovanje Badela.

Svi relevantni mediji u Hrvatskoj ministrovo su izlaganje prenijeli kroz naslove u kojima su poručili: «Tvrtka Meteor otkupila 67,5 posto potraživanja vjerovnika u Badelu», «Meteor u posjedu 67,5 posto potraživanja vjerovnika u Badelu», «Meteor uzeo dugove i postaje novi vlasnik Badela, Slovaci ispali», «Meteor Grupa može sama odlučivati o sudbini Badela», «Sva odgovornost za Badel 1862 sada je na Meteoru i Atlantic Grupi» ili «Ante Raspudić, novi hrvatski kralj alkohola». Mediji su pretežno poruku ministra Panenića shvatili i interpretirali kao završno rješenje za Badel 1862, jedan je dnevni list naglasio da takav rasplet Panenić ne smatra poštenim, jedna je televizija je u naslov vijesti stavila: «Meteor Grupa na korak od preuzimanja Badela?» Vijest je hrvatskoj javnosti prenesena kroz ovakve naslove unatoč tome što je ministar gospodarstva Panenić u svojem izlaganju:

a) doveo u pitanje vjerodostojnost financijske dokumentacije Meteor Grupe i njihovih bankarskih jamstava, b) požalio se na iznimno jak pritisak na njega da donese odluku u korist Meteor Grupe, c) prozvao Hrvatsku poštansku banku u vlasništvu države za donošenje poslovnih odluka bez konzultacija s vlasnikom, d) izrazio strah za interese države u naplati duga Badela 1862, e) izrazio strah za buduće poslovanje Badela 1862, f) istaknuo kako se uzda u snagu Atlantic Grupe u budućem razvoju Badela 1862.

Hrvatski mediji, urednici i novinari bi trebali, poštujući osnovne principe svojeg posla, te upotrebljavajući novinarske istraživačke alate, nezavisno od svih izvora zainteresiranih za donošenje bilo koje odluke ispitati:

a) jesu li Meteorovi dogovori s bankama vjerodostojni b) tko je, kako, na koji način, s kojim alatima i argumentima vršio pritisak na ministra Panenića?, c) ispitati ulogu Hrvatske poštanske banke, d) istražiti kakva je pozicija državnih financija u novonastaloj situaciji, te prijeti li doista poreznim obveznicima šteta?, e) hoće li i na osnovu kojih argumenata Badel 1862 doista imati bolju poslovnu budućnost u sastavu Meteor Grupe?, f) Kakva je točno uloga Atlantic Grupe u preuzimanju Badela 1862?

Tko će to napraviti?

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s