Bakačava kao Bahačeva i zašto to više sliči Neronovom paljenju Rima nego Eiffelovom tornju

„Skijaški spektakl kakav svijet nije vidio“, tako je naš gradonačelnik Bandić najavio još jednu u nizu bizarnosti svoje vladavine gradom Zagrebom. Nakon što je ustvrdio da Zagrebu treba još 40-tak fontana, pomislili smo da gore od toga ne može. Sada vidimo da ipak može. Bakačeva postade skijaška staza. Ili bolje rečeno Bahačeva, jer na djelu je opet bahatluk. I ne samo bahatluk, nego i teški provincijalizam pa nam ne preostaje drugo nego zapitati se što je slijedeće, koliko će nas koštati, a donijeti neće ništa.  Kako se uopće rodila ideja  promocije Zagreba kao skijaške destinacije? Uz svo poštovanje i divljenje obitelji Kostelić, teško je razumjeti dovođenje utrke svjetskog skijaškog kupa u grad koji ima 3 kilometra skijaške staze na brdu bez žičare. Gdje smo mi na svjetskoj skijaškoj karti u usporedbi s jednom Austrijom u kojoj svako selo ima žičara koliko cijela Hrvatska?  Koliko ima smisla svake godine upregnuti toliko ljudstvo i mehanizaciju, odriješiti kesu za bogate nagrade pobjednicima utrka i što ostaje kad se ugase svjetla reflektora?

Danas svi govore o tome u koliko je zemalja svijeta otišla slika spektakla iz središta Zagreba te da je Zagreb time dobio reklamu vrijednu gotovo četiri milijuna eura. Iako to sve skupa lijepo zvuči, nije baš tako kada se zagrebe ispod površine. Naime, prilično je jednostavno utvrditi koliko vrijedi minuta promidžbe na BBC-u, ali je potpuno nemoguće utvrditi koliko košta skijaški spektakl u centru Zagreba, odnosno proslava rođendana Svjetskog skijaškog kupa na račun građana Zagreba, bez potpore Međunarodne skijaške federacije. To može samo Zagreb, odnosno gradonačelnik Bandić koji ne pita koliko što košta kada prepozna priliku za vlastitu promociju.

Vratimo se ponovno na brendiranje i kako se brendira destinacija. Brend se ne može stvoriti tako da se nešto jednom negdje prikaže pa bio to CNN, BBC ili bilo tko drugi. Oglase za destinaciju, da bi ju netko percipirao i došao, potrebno je ponavljati stotine puta.  Ako želimo brendirati Zagreb kao skijašku destinaciju i grad za zaljubljenike u skijanje, što je naravno besmisleno, prije svega bi trebali osigurati adekvatnu skijašku infrastrukturu, a onda uložiti i ogromna sredstva u promidžbu kako bi mogli konkurirati popularnim skijaškim odredištima.

Svakom ozbiljnom je jasno da Zagreb nije i ne može biti skijaška destinacija. Zato je i krenula lavina fotomontaža koji će nam slijedeći neviđeni spektakl prirediti gradonačelnik. Promovirati Zagreb kao nešto što nije i ne može biti, trošiti ogromne novce na projekte i manifestacije koje dalje nije moguće  prodavati i na taj način stvarati prihode gradu potpuno je suludo, ali ne iznenađuje. Jer gradonačelniku je, svjedočili smo puno puta, sasvim nevažna korist grada sve dok je njegov ego zadovoljen.  Nažalost.

Primjera što se i kako može učiniti za promociju destinacije i zaradu je dosta. Tako je primjerice snimanje serije „Game of Thrones“ donijelo Dubrovniku i status filmske destinacije i izravno utjecalo na povećanje broja gostiju, onih koji ciljano obilaze destinacije na kojima se snimala ova mega popularna serija. Isto tako u Hrvatsku hrle i Korejci zbog popularnog reality showa i dokumentarne serije snimane u Hrvatskoj s korejskim glumcima.  Kako nam je značajno porastao broj turista zbog serija, vjerojatno je Milan Bandić pomislio da će se to isto dogoditi i zbog skijanja u centru Zagreba. Cilja posebno na zaljubljenike u skijanje koji će od sada, umjesto Schladminga ili Kitzbühela, prije birati Zagreb i 168 metara staze u centru i 3000 metara staze na Sljemenu.

Nažalost, sve navedeno samo potvrđuje kako je Zagreb i dalje žrtva bahate politike rasipanja bez plana i računice. Bez vizije i strategije. Tako i zasipanje Bakačeve tonama snijega više sliči Neronovom paljenju Rima.

Politika bahatosti i samovolje bez premca.

Fotografija preuzeta s Facebook stranice “Di su pare”

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s