Predizborni trovremenski Taft

Privredni/gospodarski vjetar u leđa Sandri Švaljek

Načinom na koji obavljaju svoju zadaću informiranja javnosti, mediji itekako utječu na stavove i odluke primatelja informacija. Stoga, od medija u demokratskom društvu kakvim se nazivamo, svakako očekujemo razumijevanje konteksta i uvažavanje osjetljivosti trenutka, a posebno kada biraju i dodjeljuju prestižna priznanja pojedincima ili skupinama u društvu. Nažalost, naša su očekivanja jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo. Nedavno je tako Privredni vjesnik za ekonomsku analitičarku godine proglasio Sandru Švaljek. Kao žena, mogla bih se veseliti njezinom uspjehu jer je pobijedila snažnu mušku konkurenciju; Velimira Šonju, Damira Novotnija, Željka Lovrinčevića i Guste Santinija. Međutim, umjesto veselja, mnogo je upitnika i čuđenja. Kao što se gđa. Švaljek i sama začudila da je uopće uvrštena u konkurenciju u ovom izboru. Naime, ukazala je na činjenicu da se u ovom društvu ne bi trebala naći zbog kandidature za gradonačelnicu Zagreba.  Međutim, u Privrednom vjesniku u tome nisu vidjeli ništa sporno. To je, kako su pojasnili, u skladu s njihovim pravilima.

Privredni je vjesnik glasilo hrvatskih gospodarstvenika, svih nas koji plaćamo članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori, iako, budimo iskreni, i dalje ne znamo zašto.

Dakle, više od 60 godina Privredni vjesnik „živi“ zahvaljujući domaćim tvrtkama. Nitko ne propitkuje i ne traži da „polažu račune“ kako raspolažu našim novcem, ali zato od njih s pravom očekujemo da pišu i djeluju u interesu gospodarstva i bave se temama vezanim uz biznis. Nažalost, ovakve odluke pomiču ih u sferu politike, svrstavanja i favoriziranja u kojoj nikako ne bi smjeli biti.

Sandra Švaljek sada je političarka. Ona je u izbornoj utrci za gradonačelnicu grada u kojem živi četvrtina građana Hrvatske, u kojem je registrirano više od trećine ukupnog broja tvrtki u Hrvatskoj, koje sve po sili zakona plaćaju članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Gđa. Švaljek i službeno je predstavila svoju kandidaturu krajem listopada prošle godine i od tada, što je razumljivo, koristi svaku priliku za svoju promociju, a svaka njezina pisana ili izgovorena riječ u službi je kampanje.

Logično, izbor za analitičarku godine smatra dobrim poticajem u svojoj kampanji, a nevjerojatno da se u poticatelja prometnuo baš Privredni vjesnik.

Slučajnost? Nažalost, kada je politika u pitanju, ništa nije slučajno. Ni ovaj izbor tako nije slučajan, a ovakvih će slučajnosti biti nažalost još. Ne preostaje nam drugo nego pratiti, ukazivati i propitkivati, čak i one za koje smo mislili da su bezazleni i da nemaju skrivenu agendu.

 

Fotografija: fotomontaža (izvor originalne fotografije: vecernji.hr)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s