Hrabrost za donošenje odluka – stara hrvatska boljka

Prelomiti i odlučiti, ući u rizik, preuzeti odgovornost…u Hrvatskoj to nekako teško ide. Od kada je slobodne države, sve naše Vlade krasi jedno – nema hrabrosti za donošenje odluka. Ovih dana Plenkovića udaraju sa svih strana, a najteži su udarci od onih, zapravo malobrojnih i marginalnih, ali njemu važnih jer o njihovim rukama ovisi.  Prema posljednjem Crobarometru HNS kao manjinski partner HDZ-a uživa 1,6 posto potpore, a Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića je na 4,2 posto. Ipak, ovi naoko nebitni, dio su vladajuće koalicije pa je razumljivo da su u poziciji ucjenjivati što je slučaj s Bandićem i HNS-om. S druge strane, Milorad Pupovac kao domine ruši ono što Plenković gradi, ali ovaj mora pred očima javnosti reći da ovaj nije rekao, ili bolje rečeno, da nije mislio to što je rekao. Ili uvjeriti sve nas da nismo čuli to što smo čuli. To je hrvatska zbilja. I nije naravno od jučer, i nije nešto što je karakteristika samo ove Vlade. To je nešto na što smo u Hrvatskoj itekako navikli.

Prijevremeni izbori normalna su pojava u demokratski razvijenim društvima. Oni su pokazatelj zrelosti društva da u trenutku kad stvari naočigled ne funkcioniraju povuče potez i pokuša ispočetka.

Naravno da su kalkulacije u politici važne. Naravno da je i kontekst iznimno važan, jer Hrvatsku samo par mjeseci dijeli od predsjedanja Vijećem Europe. Ne treba zanemariti ni činjenicu da HDZ nije ostvario rezultat kakav je priželjkivao na Europskim izborima.  Ipak, ponekad je dobro zaviriti u tuđe dvorište. Učiti iz tuđih primjera.  Tako smo nedavno svjedočili prijevremenim izborima u Austriji. Izbori su raspisani nakon što je u svibnju lider krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) i Kurzov manjinski koalicijski partner Heinz-Christian Strache bio akter političkog skandala koji je odjeknuo. Kurz je tada odmah raskinuo koaliciju i zatražio održavanje prijevremenih izbora, koji su nedavno i održani i na kojima su njegovi konzervativci pobijedili. Iako i oni trebaju koalicijskog partnera za sastavljanje stabilne Vlade, odluka se pokazala ispravnom i pravovremenom.

Alexis Tsipras čija je stranka Syriza u Grčkoj doživjela težak poraz na europskim i na lokalnim izborima, odmah nakon rezultata je objavio da će raspisati prijevremene parlamentarne izbore. Syriza je na tim izborima poražena, ali Tsipras je dobio 31,5% glasova i pripremio novu strategiju za jačanje lijevog centra.

I Kurz i Tsipras pokazali su zrelost i spremnost za donošenje odluka. Bez kalkulacija, bez pokušaja da u situaciji u kojoj su se našli traže opravdanja, da uvjeravaju svoje birače da se ne događa to što se događa.

Hoće li Plenković prelomiti, povući potez i pozvati na prijevremene izbore?  Vidjet ćemo u danima i tjednima koji dolaze. Ono što je sigurno i što se puno puta potvrdilo, kako kaže mudra izreka Warrena Buffetta „Rizik je donositi odluke u nesigurnom okruženju. Ne donositi ih, također je rizik.“

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s